Prodavaonica Ležajeva

autodijelovi

Prodavaonica ležajeva i semeringa

Trgovina alatima, alatnim strojevima, opremom, auto dijelovima, ležajevima, semerinzima

Početci našeg poslovanja bili su upravo prodaja ležajeva i semeringa poznatog švedskog branda SKF. Dućan se i danas nalazi u Splitu, na adresi Škrape 53. Osim ležajeva i semeringa u ponudi imamo i klinasto remenje, svrdla, matice i osigurače za matice, seger osigurače, razne alate, vijčanu robu, vodene pumpe, masti, ulja i ostalo. Posjetite nas te se uvjerite u široki asortiman ponude.

Ležajevi

Ležaj je strojni dio koji služi za vođenje pokretnih strojnih dijelova (osovina, vratilo), te prenosi vanjska opterećenja ili sile između tih dijelova i onih koji se nalaze u relativnom gibanju prema njima. Ispravan rad ležajeva je često od presudnog značenja za ispravan rad i vijek trajanja strojeva i naprava u koje su ugrađeni. Zbog toga je vrlo važno odabrati najprikladniju vrstu, odabrane ležajeve pravilno proračunati, te uzeti u obzir upute za njihovu ugradnju u konstrukcijski sklop stroja ili naprave. Pri tome se moraju uzimati u obzir brojni čimbenici, kao što su promjer osovine ili vratila, način opterećenja, brzina vrtnje, zahtijevani životni vijek, uvjeti rada itd. Ležajevi se dijele na više vrsta ovisno o vrsti trenja i smjeru prenošenja opterećenja. U ponudi imamo sljedeće vrste ležajeva poznatog švedskog branda SKF:

Kuglični ležajevi

Aksijalni kuglični ležajevi

Proizvode se kao jednostrano nosivi i kao dvostrano nosivi. Ležajevi su rastavljivi. Njihova je ugradnja jednostavna, jer se različite komponente ležaja (podmetač za dosjedanje u kučište, podložna pločica, aksijalni sklop kuglica i kaveza) mogu ugrađivati odvojeno.

Radijalni kuglični ležajevi

Jednostavne su konstrukcije, pouzdani u pogonu, a lako ih je održavati. Mogu raditi na velikim brzinama, a podnose i radijalna i aksijalna opterećenja. Mogu biti jednoredni i dvoredni.

Aksijalno-radijalni kuglični ležajevi

Osim aksijalne, mogu preuzeti i znatnu radijalnu silu.

Dvoredni aksijalno radijalni kuglični ležajevi

U usporedbi sa jednorednim, dvoredni aksijalno-radijalni kuglični ležajevi imaju veću radijalnu nosivost, ali dopuštaju nešto manje brzine vrtnje.

Kuglični ležajevi sa kosim dodirom

Imaju staze kotrljanja na unutrašnjem i na vanjskom prstenu, ali su staze pomaknute u odnosu jedna na drugu s obzirom na simetralu ležaja. To znači da su ti ležajevi posebno prikladni za prilagođavanje kombiniranim opterećenjima, na primjer: istovremenom utjecaju radijalnih i aksijalnih sila. Jednoredni ležajevi mogu preuzimati aksijalne sile radeći i reagirajući samo u jednom pravcu, pa su zato obično upareni sa još jednim ležajem. Postoji širok asortiman, raznovrsne izvedbe i različiti učinak ovih ležajeva bez obzira da li ih koristite pojedinačno ili kao “univerzalne” ležajeve u paru sa još jednim ležajem. To se sve odnosi i na dvoredne ležajeve, koji se mogu dobiti otvoreni ili u verziji sa brtvama na obje strane. Prednosti su visoki kapacitet preuzimanja opterećenja, mogućnost rada kod velikih brzina, niske temperature na kojima mogu raditi, dugi intervali za ponovno podmazivanje, te miran i pouzdan rad.

Valjkasti ležajevi

Cilindrično valjkasti ležajevi

Njihova namjena je na mjestima gdje se traži veća radijalna nosivost, aksijalna prilagodljivost uslijed netočnosti izrade i temperaturnih dilatacija, a gdje se ne traži prenošenje aksijalnih opterećenja. Podnose velika opterećenja pri visokim okretajima. Proizvode se u nekoliko različitih izvedbi, koje se međusobno razlikuju po unutrašnjem rasporedu, ali i po broju rubova ili prirubnica. Sklop kaveza i valjčića klizi između čvrstih rubova jednog od dva prstena. Taj prsten sa čvrstim ramenom, zajedno sa sklopom cilindričnih valjčića i kavezom, čini neodvojivu jedinstvenu jedinicu, koja se može ugraditi neovisno od drugog prstena. To čini ugradnju jednostavnijom, naročito u slučajevima kad se od oba prstena traži da imaju čvrsto prilijeganje.

Cilindrično valjkasti aksijalni ležajevi

Cilindrično valjkasti aksijalni ležajevi su vrlo jednostavnog nacrta. Sastoje se od dva plosnata ležajna prstena, između kojih je ubačen aksijalni sklop kaveza sa cilindričnim valjčićima. Ležajevi su rastavljivi i sve se komponente mogu ugrađivati odvojeno.

Jednoredni valjkasti ležajevi

Ovi ležajevi su razdvojivi što olakšava montažu i demontažu, a prilijeganja oba prstena mogu biti tijesna. Linija dodira između staza i valjčića je modificirana čime se eliminiraju rubni naponi (edge stessing).

Igličasti ležajevi

Igličasti ležaj s vučenim prstenom

Duboko su uvučeni, a imaju relativno tanak vanjski prsten. Glavna karakteristika ovih ležajeva je njihova vrlo mala visina poprečnog presjeka, uz visoki kapacitet nosivosti. Mogu se dobiti u dvije izvebe: jedna je otvorena na obje strane, a druga koja je namijenjena za krajeve osovina, ima jednu stranu zatvorenu.

Igličasti ležaj sa prirubnicama bez unutrašnjeg prstena

Predstavljaju optimalno rješenje u slučajevima kad se osovina može okaliti i dobro obraditi brušenjem.

Kombinirani igličasti/aksijalni kuglični ležaj

Nose radijalna i aksijalna opterećenja. Koriste se prvenstveno zbog svojeg niskog profila.

Igličasti ležaj sa prirubnicama sa unutrašnjim prstenom

Koriste se ondje, gdje nije moguće, ili gdje nije ekonomično, kaliti i brusiti osovinu. Oni podnose aksijalne pomake unutar ležaja. Mogu se dobiti u jednorednoj i dvorednoj izvedbi.

Konusno valjkasti ležajevi

Projektirani tako da mogu preuzeti kombinirane radijalne i aksijalne sile. Jednoredni konusno valjkasti ležajevi mogu prihvatiti samo aksijalne sile i to u jednom pravcu. Oni se zato upareni prilagođavaju jednom drugom ležaju koji preuzima aksijalne sile koje dolaze iz drugog pravca. Ležajevi se mogu rastaviti, što znači da se unutrašnji prsten sa sklopom valjčića i kaveza može ugraditi odvojeno od vanjskog prstena.

Zglobni ležajevi

Zglobni ležajevi su izvedeni tako da mogu preuzimati pokrete otklona između osovine i kučišta, ili oscilirajuće kose nagibe u toku rada, ali kod relativno niskih brzina klizanja. SKF zglobni ležajevi se mogu dobiti kao radijalni, aksijalni ili kao ležajevi sa kosim dodirom. Izvedba čelik-na-čelik zahtijeva dodatno podmazivanje. Ležajevi se mogu dobiti i u drugoj izvebi, kao ležajevi kojima ne treba posebno održavanje. SKF zglobni ležajevi su temeljito ispitani, dokazali su se u pogonu pod teškim uvjetima, pa se mogu smatrati potpuno pouzdanim. Oni zadovoljavaju želje projektanata, a materijal i kvaliteta im osiguravaju dug vijek trajanja. Nove izvedbe sa više žlijebova za podmazivanje kod većih ležajeva tipa čelik-na-čelik poboljšavaju podmazivanje i omogućavaju daleko veće intervale između dva podmazivanja.

Samopodesivi kuglični ležajevi

Samopodesivi kuglični ležajevi

Mogu se prilagođavati kutnim otklonima osovine u odnosu na kučište, a isto tako mogu prilagođavanjem izdržati savijanje osovine tokom rada. Imaju optimalno iskorištenu unutrašnju geometriju, ekstremno nisko trenje, povećani kapacitet nosivosti, produžen vijek trajanja i povećanu pouzdanost u radu. Mogu biti otvoreni (bez brtvi), zatvoreni (sa brtvama), ali i sa proširenim unutrašnjim prstenom. Proizvode se sa cilindričnim ili sa koničnim provrtom.

Samopodesivi bačvasti ležajevi

Neosjetljivi su na kutna pomicanja osovine u odnosu na kućište ili na savijanje osovine. U tome su slični samopodesivim kugličnim ležajevima, ali im je moć nošenja znatno veća kako u smislu radijalnih, tako i aksijalnih opterećenja. Bačvasto valjkasti ležajevi su općenito ležajevi prikladni za primjenu kod teških opterećenja. Proizvode se sa cilindričnim ili sa konusnim provrtom.

Ležajne jedinice

SKF-ove ležajne jedinice obično se sastoje od ležaja, brtvi, maziva i mehanizma za učvršćivanje na osovinu. Ležajne su jedinice tvornički sastavljene i podešene. Na raspolaganju su s kugličnim ili valjkastim ležajima. U ponudi imamo različite tipove ležajnih jedinica i to: sy, fy, fyc, fytj, syfj i tuj.

Samopodesivi cilindrični ležajevi

Samopodesivi konusirani ležajevi

Samopodesivi dvoredni ležajevi

Specijalni ležajevi

Ležajevi za kučišta

Ležajevi sa kučišta

Proizvodi

Asortiman naših proizvoda

Ostali proizvodi

Osim ležajeva u ponudi imamo i ostali auto i industrijski program poznatih svjetskih dobavljača SKF, CORTECO i BARDAHL:

Vodene pumpe

Pumpa vode je vitalna komponenta u sustavu hlađenja automobilskog motora.
Potrebno je redovito održavanje odnosno pregledi te zamjena u zadanim vremenskim razdobljima. Svaki kvar pumpe vode uzrokuje pregrijavanje motora, gubitak rashladne tekućine te ozbiljne kvarove motora. Kvaliteta pumpe vode je od velikog značaja i zato u svom programu možemo ponuditi pumpe za vodu proizvođača SKF.

Semerinzi ili brtve

Semerinzi ili brtve namjenjene su brtvljenju otvora između rotirajuće i statične komponente ili između komponenata koje su u međusobnom kretanju. Funkcije semeringa su: zadržavanje maziva, zaštita od prljavštine, odvajanje tekućine ili plinova, te podnošenje razlika u pritisku. Semering treba raditi primjereno sa minimalnim trenjem i trošenjem čak i u kritičnim primjenama ili nepovoljnim uvjetima rada. Kako bi zadovoljili različite zahtjeve, semerinzi se proizvode u različitim oblicima i od različitih materijala. Svaka ovakva kombinacija oblika i materijala ima posebne karakteristike koje je čine manje ili više prikladnom za određenu primjenu. Brojni faktori utječu na izbor prikladnog semeringa: uvjeti rada, tip maziva, brzina klizanja na površini brtvljenja, da li će semering biti montiran vodoravno ili okomito, odstupanje osi osovine. Treba obratiti pažnju na okolinu semeringa. Npr. kemijski ili mehanički faktori i/ili termalni uvjeti mogu utjecati na semering. Također, slobodan prostor, zahtjevi za efikasnošću semeringa i konačno trošak moraju biti razmotreni. U svojoj ponudi imamo SKF i CORTECO semeringe i to industrijske semeringe, autoprogram.

Seger osigurači i osigurači osovina

Seger osigurači ili uskočnici, izrađeni su od materijala koji proizvodu daju potrebnu čvrstoću, a istovremeno omogućavaju elastičnost. Termički su zaštićeni (fosfatitani) i imaju dug vijek trajanja. Koriste se kao osigurači koji sprječavaju pomicanje dijelova stroja u aksijalnom pravcu te su zbog svoje jednostavnosti i lake ugradnje neizostavan strojni element. U svojoj ponudi nudimo sljedeće seger osigurače: seger za osovine, seger za rupe.

Elastični zatici

Zatici se upotrebljavaju za čvrsti spoj strojnih dijelova koji se prema potrebi može i rastaviti. Prema svojoj funkciji mogu služiti za spoj glavine s vratilom, ograničenje hoda, centriranje, pozicioniranje, fiksiranje međusobnog položaja strojnih dijelova i slično. Zatici se proizvode od istih materijala kao i svornjaci, dakle od čelika za automate s tvrdoćom 125 do 245 HV, a za velika opterećenja i od poboljšanog čelika, te čelika za cementiranje i kaljenje.

Klinasta remenja

Puna klinasta remenja

Klinasto remenje standardno se proizvodi u slijedećim profilima (širinama):
5, 6, 8, 10, 13, 17, 20, 22, 25, 32 i 40; u velikom broju različitih dužina.
Klinasto remenje proizvodi se i označava u unutarnjoj LI mjeri.
Dimenzije remenja izražavaju se u milimetrima. Za narudžbu je potrebno navesti profil (širinu) remena i njegovu dužinu.

Nazubljena klinasta remenja

Klinasto nazubljeno remenje standardno se proizvodi u slijedećim profilima (širinama):
ZX (10 mm), AX (13 mm), BX (17 mm), CX (22 mm); u velikom broju različitih dužina.
Proizvodi se i označava u srednjoj (konstrukcionoj) LW mjeri. Dimenzije remenja izražavaju se u milimetrima. Za narudžbu je potrebno navesti profil (širinu) remena i njegovu dužinu.

Ulja za pogonske motore

U svojoj ponudi nudimo sve vrste BARDAHL ulja za pogonske auto motore, nudimo i više vrsta SKF alata i izvlakača.

Maziva, sprejevi i silikoni

U svojoj ponudi nudimo BARDAHL maziva,sprejeve i silikone za sve namjene.

Kontakt

Potražite potrebne kontakt podatke

Prodavaonica ležajeva i semeringa
Adresa: Škrape 53,
21000 Split

Kontakt osoba: Neno Armada
Telefon: 021/466-918
Telefax: 021/466-930

Email: neno@megst.hr

Radno vrijeme:
Pon – Pet: 08:00 – 15:00
Sub: 08:00-13:00

Partneri

Poznati svjetski dobavljači

skf

SKF

SKF je vodeći svjetski dobavljač proizvoda i rješenja na području ležajeva, brtvi, mehatronike i lubrikacijskih sistema od 1907. godine. Ključ njihovog uspjeha je sposobnost da neprekidno razvijaju nove tehnologije koje primjenjuju u proizvodnji proizvoda koji nude konkurentsku prednost njihovim kupcima. To ostvaruju kombinacijom praktičnog iskustva na preko četrdeset industrijskih područja i znanja o SKF-ovim tehnološkim platformama: ležajevima i ležajnim jedinicama, brtvama, mehatronici i sustavima za podmazivanje. Za sva važnija industrijska područja i sve faze životnog vijeka imovine SKF nudi široki asortiman tehnologija i proizvoda za proizvođače originalne opreme i rezervnih dijelova diljem svijeta.

corteco

CORTECO

Corteco je s preko 20.000 proizvoda jedan od vodećih dobavljača originalnih dijelova proizvođačima automobila diljem svijeta. Dio su Freudenberg grupe koja je ponosan nasljednik tradicije što se proteže još od davne 1887. godine. Imaju distribucijske centre i tvornice u preko 15 različitih zemalja, a preko Freudenberg grupe CORTECO proizvodi nalaze svoj put do čak 60 zemalja svijeta u kojima su već godinama sinonim za kvalitetu tehnologije brtvljenja, kontrole vibracija i filtraciju unutrašnjeg prostora vozila.

bardahl

 BARDAHL

Još od davne 1939. godine BARDAHL proizvodi inovativne proizvode visoke kvalitete na području industrije i sportova vezanih uz automobile, motocikle, brodove i avione koji uključuju maziva, ulja i aditive. Njihovi proizvodi se prodaju u preko 90 zemalja na 6 kontinenata. Sjedište tvrtke se nalazi u Seattle-u, Washington, ali diljem svijeta imaju mnoga proizvodna i distrubucijska postrojenja. Kompanija BARDAHL je stekla čvrstu reputaciju u motornoj industriji, kako u profesionalnoj upotrebi proizvoda na trkama tako i u svakodnevnoj upotrebi proizvoda svih onih koji žele postići izuzetan rad svojih motora, smanjiti trenje i trošenje i produžiti motorima radni vijek.